IMG_9249

eSTUDENTov Tim za popularizaciju znanosti je 9. prosinca na Fakultetu elektrotehnike i računarstva održao radionicu robotike Lego Mindstorms, namijenjenu učenicima nižih razreda osnovne škole. Radionica  je održana u sklopu globalnog pokreta za popularizaciju programiranja, Hour of code, čiji je cilj približavanje programiranja onim najmlađima kroz druženje i zabavu.

IMG_9254

Tijekom dvosatne radionice, desetero mališana odslušalo je kratko predavanje, nakon kojeg su se upoznali s osnovnim setom Lego Mindstormsa poput tehničkih karakteristika EV3, motorima i senzorima te nakratko i s programskim sučeljem.

Marko koji voli provoditi vrijeme na računalu i igrati igrice je za ovaj hvalevrijedan projekt saznao od ujaka i zato mu je na radionici bilo odlično.

IMG_9257

Sve što je sudionicima bilo potrebno za kreiranje svog prvog robota bile su LEGO kockice. Polaznici su u svega sto minuta od hrpe beživotnih kockica stvorili robota, koji se može kretati, izbjegavati prepreke po prostoriji, svirati i treptati.

Klara, jedina djevojčica na Lego Mindstormsu, otkrila nam je kako je na ovoj radionici bila i prošle godine te je ponovno odlučila sudjelovati, jer se baš zabavila. Ono što je naučila na radionici je: “Ne žuriti i čitati upute.”

IMG_9256

Za kraj je još važno istaknuti kako su članovi tima Popularizacije znanosti i ovog puta uspjeli one najmlađe na uistinu zabavan način zainteresirati za znanost.

Paola Franković