Pokretanje startupa, vlastitog projekta, sudjelovanje na natjecanjima pa čak i izrada seminarskog rada na faksu uvijek vode do istog cilja – prezentiranja konačnog rješenja pred potencijalnim poslodavcima investitorima, profesorima i slično. Sati mukotrpnog rada mogu vrlo brzo izgubiti na važnosti ako se ideja ne prezentira na pravi način, a u većini slučajeva imamo samo jednu priliku koju ne smijemo upropastiti.

Upravo zbog toga donosimo vam 5 savjeta kako prezentirati svoju ideju na pravi način i briljirati u ključnom trenutku:

  1.       Pripremite se

Pripremite sebe i tim, ne samo svoju ideju. Osim ideje, presudnu važnost ima i osoba koja vodi projekt i tim koji stoji iza njega. Važno je da ste opušteni, brzi u razmišljanju i efikasni, a vaši odgovori konzistentni sa svime što se napisali u dokumentaciji. Lošu ideju uvijek može izvući dobar tim!

  1.       Manje je više

Duge prezentacije i preopširna objašnjenja mogu maknuti fokus s bitnih stvari. U svojoj prezentaciji morate biti kratki, jasni i konkretni. Ako svoju ideju ne možete prodati u svega tri minute, razmislite ponovo o načinu na koji je predstavljate.

  1.       Budite realni

Svi vole rastuće grafove, velike brojeve i astronomske projekcije, ali ne valja pretjerivati. Isto kao i s činjenicama, držite svoje planove realnima i ne obećavajte nešto što ne možete ispuniti. Ako konačno dobijete podršku investitora ili poslodavca te nastavite raditi na projektu, prenapuhani planovi mogu vam se obiti o glavu.

  1.    Budite svjesni svojih granica

Nitko od vas ne očekuje da ste podjednako dobri u svim područjima. Okupite multidisciplinaran tim i uvijek slušajte savjete mentora. Najbolji poduzetnici u svijetu uvijek se okružuju ljudima koji su pametniji od njih samih.

  1.       Informirajte se o osobama koje donose ključne odluke

Osim što morate jako dobro baratati informacijama o vašem projektu, pokušajte saznati što više o osobama koje donose konačnu odluku. Ponekad možda nećete poimence znati o kome se radi, ali uvijek možete saznati iz koje organizacije dolaze što je odličan početak. Podjednako je važno baratati i svim stručnim terminima koji se koriste u tom području.

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći da bolje predstavite svoju ideju. Iako veliki utjecaj na vašu usmenu prezentaciju ima i trema, što bolje ovladate sadržajem i uvježbate svoj govor, trema će manje utjecati na vas.

Želimo vam puno sreće u predstavljanju vašeg projekta!