IMG_9003

eSTUDENTov Consulting team URED je u suradnji s udrugom Financijski klub 25. travnja organizirao predavanje pod nazivom “Croatia as an Emerging Stock Market”. Predavanje je održano u prostorijama Zagrebačke burze d.d., odnosno jedinoj hrvatskoj i jednoj od najznačajnijih burzi vrijednosnih papira u Jugoistočnoj Europi. Preteča Zagrebačke burze bio je Savez industrijalaca i trgovaca Hrvatske i Slavonije osnovan 1907. godine s ciljem otvaranja tržišta domaćih dionica tvornica i novčarskih kuća, a koje burze u Budimpešti i Beču nisu htjele uzeti u promet. Burza u modernom smislu nastala je 1991. godine kada je 25 banaka i 2 osiguravajuća društva utemeljilo Zagrebačku burzu kao mjesto trgovanja vrijednosnim papirima.

Predavanje je održano pod vodstvom poznatog ekonomskog stručnjaka, a ujedno i člana nadzornog odbora Zagrebačke burze, Enriquea Bernarda Mariana. Osim što je član nadzornog odbora Zagrebačke burze d.d., direktor je i partner u tvrtki Equity Research Desk LLC te je direktor i član odbora za savjetovanje tvrtke Da Vinci Capital Management Ltd.

Prije ulaska u Equity Research Desk LLC, izvršavao je funkciju glavnog izvršnog direktora i predsjednika u Reutersovom Bondexu, kao i funkciju operativnog direktora u Bulltick Capital Marketsu.

IMG_8981(1)

Predavanje je započelo kratkim uvodom u kojemu je gospodin Enrique govorio o povijesti burzovnog trgovanja, kao i o načinu trgovanja na floorovima. Da bi stvar bila jasnija, objašnjenja je potkrijepio video sadržajem. Danas se koristi suvremena tehnologija u trgovanju, što uključuje real time trgovanje putem interneta. U drugom dijelu predavanja bilo je riječi o osnovnim burzovnim pojmovima i prednostima trgovanja na burzi u odnosu na trgovanje preko banaka. U trećem dijelu predavanja, gospodin Enrique detaljno je analizirao tipove gospodarstava s obzirom na veličinu ekonomije i gospodarski rast. Analizirao je stanje i problematiku razvoja gospodarstva u Hrvatskoj i predstavio rješenje za povećanje likvidnosti trgovanja na burzi i razvoja gospodarstva na brazilskom modelu. Nakon predavanja, održana je radionica, u kojoj su prisutni podijeljeni u parove i trgovali su vrijednosnim papirima kroz edukativnu i interaktivnu igru koju je predvodio gospodin Enrique.

2018-04-25_Finance_club,_estudent,_Bernardo

 

Marin Lovreković