smanjena

U ponedjeljak, 3. travnja, Igor Mikloušić održao je svoje predavanje interesantnog naziva PRIMATivizam na temu evolucijske psihologije. Igor je po struci evolucijski psiholog, zaposlen je na Institutu Ivo Pilar kao viši asistent te asistent na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu gdje predaje parapsihologiju i evolucijsku psihologiju.

Svi koju su prisustvovali predavanju zasigurno bi se složili kako je ono bilo interesantno, humoristično i nadasve edukativno. Igor nas je u temu uveo polako, počevši od fizičke evolucije čovjeka koju je kasnije povezao sa psihičkom evolucijom te naglasio da: „Ako želimo razumjeti zašto radimo to što radimo, ne smijemo zanemariti svoju evolucijsku pozadinu“. Ova konstatacija je bila ključna za razvoj društvenih znanosti, ali je u početku nailazila na velike prepreke i bila šikanirana. Stoga je evolucijska psihologija tek u nedavnoj povijesti dobila priznanje koje zaslužuje. Ostavila je ogromne spoznaje koje utječu na društvo, omogućujući mu daljnji napredak. Marketing i ekonomija su područja koja su najviše prepoznala vrijednost ovih spoznaja te ga upotrijebila u svome razvoju.

Smatralo se kako se čovjek rađa kao prazna ploča, što na kraju nije istina jer mozak nije prazna ploča već je, kako je Igor naglasio, adaptivna kutija s alatom. Dio alatki koji se nalaze u kutiji, koji nam pomažu kod rješavanja problema u životu, ostavila nam je evolucija dok ostale skupljamo kroz život ovisno o svome okruženju.

Uz ostale teme, poput morala i politike, Igor se najviše dotaknuo tema ljudske ljepote, seksa, datinga i privlačnosti iz gledišta muških i ženskih osoba te istaknuo kako je upravo evolucija krojila to što mi danas smatramo privlačnim. Primjerice, zašto muškarci preferiraju žene s manjim strukom i većim kukovima? Samo zbog fizičkog izgleda? Ne. Ovakav oblik tijela signalizira veću plodnost i manje komplikacija kod poroda, što znači da na pronalazak partnera ne utječu samo neke osobne preferencije već i evolucija koja je na njih ostavila svoj trag. Zašto su žene izbirljivije prilikom odabira svog partnera? Jer su spol koji je involviraniji u reprodukciju te veća razina roditeljskog ulaganja utječe na tu izbirljivost. Tim načinom standardi ljepote signaliziraju na reproduktivnu vrijednost.

Kako bismo razumjeli sami sebe i svoje postupke, moramo razumjeti povijest čovječanstva kao vrste jer upravo je negiranje naše evolucijske povijesti bila jedna od najvećih prepreka napretka društvenih znanosti i društva u cjelini. Prihvaćanjem evolucijskih tragova i razumijevanjem njihovih utjecaja na naše ponašanje možemo pokušati obuzdati primata u sebi.

Marija Magdalena Slović