Elektroboj je krenuo!

13.03.2016.
elek cover11

Uvodnim predavanjem na Fakultetu elektrotehnike i računarstva otvoren je ovogodišnji Elektroboj, studentsko natjecanje u izradi sklopovskih i programskih rješenja iz područja elektrotehnike.

Na predavanju su sudjelovali predstavnici svih sedam poduzeća ovogodišnjih partnera natjecanja – Greyp Bikes, Xylon – logicBricks, REC Global, Rimac Automobil, Končar Institut za elektrotehniku, Ericsson i Telegra. Svi oni će u fazi izrade rješenja održavati edukativne radionice i predavanja i tako ti pomoći pri realizaciji tvoje ideje.

Cilj Elektroboja je motivirati studente na samostalan rad i učenje te razvoj vlastite  kreativnosti izvan okvira nastave. Ove godine zadane su dvije teme, ‘Pomozi!’ i ‘Educiraj’, unutar kojih je potrebno razviti vlastito praktično rješenje. Ana Marija Babojelić iz Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir, na uvodnom predavanju pokušala je približiti problematiku teme ‘Pomozi!’ upoznavajući prisutne s poteškoćama gluhoslijepih osoba u svakodnevnom životu. 

dodir“Gluhoslijepe osobe trebaju podršku u komunikaciji i kretanju kako bi se razvila njihova samostalnost i izlazak iz izolacije. Najčešći problem je što gluhoslijepe osobe ne koriste postojeće tehnologije jer nisu dovoljno upoznate s njima i što su to i dalje jako skupe tehnologije.”

Natjecateljski tim samostalno odlučuje kojoj grupi osoba će njihovo rješenje biti namijenjeno, a to mogu biti osobe s oštećenjima vida, sluha, govora ili ekstremiteta.

šuza

Kratko izlaganje Tomislava Jagušta, predstavnika programa popularizacije znanosti “ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu”, poslužilo je kao motivacija studentima za temu ‘Educiraj!’.

“Kako potaknuti nekoga da nauči programirati? Kako postići da netko zavoli programiranje? Bitno je imati u educiranju nešto opipljivo, što je ispred tebe. Ljudi koji uče nešto, odlično reagiraju na to. “

Elektroboj je jedinstvena prilika za ostvarivanje vlastite ideje, početak karijere i povezivanje s poslodavcima.

dipol

“Važno je da što prije krenete samostalno raditi, napravite grešku, raznesite nešto i to će vam dati pravo znanje. Ne možete pogriješiti.” Filip Šklebar, član prošlogodišnjeg pobjedničkog tima DIPOL.

Iskoristi ove mogućnosti i prijavi se na natjecanje do 15 ožujka. Za najkreativnija rješenja osiguran je bogati fond novčanih nagrada, ali i brojne prilike za zaposlenje i prakse u poduzećima partnerima. Sve dodatne informacije o rasporedu predavanja, tijeku natjecanja i prijavama potraži na web i Facebook stranici Elektroboja.