IMG_0113

Studentsko natjecanje u izradi praktičnih rješenja iz područja elektrotehnike, Elektroboj, i ove je godine studentima, uz priliku za natjecanje, osvajanje vrijednih nagrada i stjecanje vrijednog poslovnog iskustva i povezivanja s poslodavcima, pružilo i priliku za dodatnu edukaciju kroz dvije praktične radionice.

 

Na prvoj radionici, održanoj u utorak, 29. svibnja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, studenti su imali priliku izraditi vlastiti mjerač kapaciteta baterije. Radionicu je vodio Marko Gojić iz tvrtke LED elektronika, a cilj joj je bio omogućiti studentima dobivanje znanja primjenjivog na mnoge buduće projekte. Naime, za bilo kakve izvore napajanja uvijek je poželjno znati njihove karakteristike, no općenito je takve podatke teško pronaći, ili ne možemo biti sigurni u deklaracije od proizvođača. Profesionalni mjerači kapaciteta baterije postoje, no vrlo su skupi i imaju mnogo naprednih opcija koje običnom korisniku ne trebaju. Zbog toga je zgodno znati kako samostalno izmjeriti kapacitet napajanja s kojim se susretnemo, i to pogotovo u realnim uvjetima u kojima ćemo ga koristiti, za razliku od laboratorijskih uvjeta u kojima kapacitet mjere proizvođači.

 

IMG_0117

 

Tema druge radionice, održane u četvrtak, 7. lipnja, bila je izrada vlastitog privjeska s ekranom na kojem se može igrati inačica igre Flappy Bird. Voditelji Davor Cihlar i Tomislav Bošnjak prisutnima su opisali način izrade privjeska od upravljačke elektronike, preko softvera, do kućišta i konačnog povezivanja svega toga u gotov proizvod. Dodatno, polaznike su podsjetili i na pravilan način lemljenja, jer su s prethodnim iskustvom primijetili da mnogo studenata pri lemljenju pravi neke od klasičnih početničkih pogrešaka koje je uz malo pažnje svakako moguće otkloniti. Baš kao i na prvoj radionici, svi su se potom bacili na posao i na kraju radionice su se mogli ponositi gotovim prototipom kojeg su izradili vlastitim rukama.

 

IMG_0112

 

Polaznici su s ovih radionica, uz znanje o izradi mjerača kapaciteta baterije i privjeska s igricom, kućama ponijeli i praktično iskustvo koje je uvijek višestruko korisnije od samog slušanja predavanja ili učenja iz knjiga.

 

Radionica izrade Flappy Bird privjeska ponovno će se održati na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu u ponedjeljak, 11. lipnja. Nadamo se da ćete nam se pridružiti tada, uzeti lemilicu u ruke i dodatno obogatiti i vlastite praktične vještine! Više informacija o radionici dostupno je na službenom Facebook događaju ili Facebook stranici Elektroboja.

Marija Kalebota Kodžoman