DSS2016_205

Dubrovnik Summer School svako ljeto otvara vrata svim zainteresiranim studentima koji žele pokazati svoje poslovne sposobnosti. DSS je poznat po brojnim predavanjima i radionicama koje vode iskusni mentori, ali i po studentima koji su inovativni, kreativni i željni napretka. Kako je bilo prošle godine, koji će trenutci zauvijek ostati u pamćenju te zašto biti dio još jedne DSS priče,  samo su neki od odgovora koje su nam dale prošlogodišnje sudionice, Ivona Panifer i Tonka Gulić.

 

  1. Kako si čula za Dubrovnik Summer School? Što te je na prvu privuklo i  bilo presudno da se odlučiš prijaviti?

Ivona: Na objavu o DSS-u sam slučajno naišla na Facebooku jer sam imala lajkanu stranicu eSTUDENTa. Bio mi je zanimljiv vizual i zvučalo je primamljivo pa sam pročitala članak i oduševila se. Svidjelo mi se doslovno sve: od same lokacije, programa, predavača, dodatnih sadržaja i pogodnosti, pa do cijene. Bila je to prilika koja se ne propušta! U tom trenutku sam znala da ću se sigurno prijaviti.

 

  1. Jeste li zadovoljne programom DSS-a? Koja predavanja i radionice su vam se posebno svidjela prošle godine?

 

Tonka: Prošlogodišnjim DSS-om sam izrazito zadovoljna. Znala sam što mogu očekivati, ali ono što sam doživjela je bilo i puno više od toga. Posebno mi je zanimljiv i opuštajuć bio početni dio DSS-a, prva dva dana kada smo se družili s gospođom Tinom Odinsky-Zec. Bila je odlična za početak jer nas je sve povezala, razbila napetost i opustila za rad na radionicama i predavanjima koja su uslijedila naredne dane. Vjerujem da će ovogodišnji DSS biti jednako uspješan zbog zanimljivosti teme, odličnih predavača i zaista sjajnog organizacijskog tima.

 

Ivona:  Jako sam zadovoljna programom, bio je sasvim dovoljan da nešto naučimo, a opet da ne bude previše formalno i „školski“, ipak je to ljetna škola u kojoj trebamo imati vremena i za obilazak grada, odmor, kupanje, druženje i slično.

Prošle godine najbolje su mi bile radionice Tine Odinsky Zec jer su tražile od nas sasvim drugačiji pristup, morali smo biti kreativni i razmišljati „izvan kutije“ što je pravo osvježenje nakon uobičajenog obrazovnog sustava na koji smo navikli na našim fakultetima.

DSS2016_234

 

  1. Koje biste prednosti sudjelovanja u ljetnoj školi navele? Koja ste znanja i vještine stekle kroz predavanja i radionice?

Tonka: Prvenstveno, kao prednost ljetnih škola navela bih nova poznanstva. Bili smo grupa zaista različitih ljudi, različitih nacionalnosti, običaja i osobnosti, a opet imali smo zajedničku želju za sudjelovanjem na ljetnoj školi, za radom na sebi i osobnim napretkom. Odlično je naučiti ponešto o drugim kulturama, biti okružen s različitim ljudima  i učiti pritom nešto novo i vrijedno. Ono što sam osobno dobila sudjelovanjem na DSS-u puno je više od nekog znanja ili vještine. Upoznala sam jedan dio sebe koji mi je bio nepoznat, suočila sam se s određenih strahovima i nadvladala ih, postala sam jača i odvažnija za buduće izazove. Ljetna škola je nešto što te zaista izgradi, premda u tom trenutku toga i nisi svjestan, jer izađeš iz neke svoje rutine, a time rasteš i gradiš se.

Ivona: Međunarodno okruženje DSS-a te „nauči“ da budeš otvoreniji i tolerantniji prema svima, koliko god oni bili različiti. Znanja i vještine koje sam stekla većinom nisu neka eksplicitna znanja. Naravno, naučiš i poneku činjenicu, ali sam koncept ljetne škole je takav da sve radiš praktično na nekom konkretnom primjeru. Radionice i predavanja su interaktivnog karaktera, dakle moraš malo „mućnuti“ glavom i prebaciti se na razmišljanje „outside the box“, što je jedna od glavnih stvari koju sam naučila na DSS-u. Ispočetka je teško, ali s vremenom se mozak navikne i postane ti normalno problemima pristupati iz drugačije perspektive.

 

  1. Postoji li kakva nezaboravna anegdota s DSS-a koju bi htjela podijeliti s nama?

Ivona: Bilo ih je dosta, ali što se dogodi u Dubrovniku, ostaje u Dubrovniku.

5. Što bi poručila studentima koji se još uvijek ‘nećkaju’ oko prijave na ovogodišnji DSS?
Tonka: Sudjelovanjem na ljetnoj školi ne možete ništa izgubiti, a puno toga možete dobiti. Očekuju vas razna predavanja i zanimljive radionice, nova poznanstva, novi prijatelji (i to ne samo za tih tjedan dana), možda i nove ljubavi, tko zna. Uz to, Dubrovnik je zaista prekrasan grad. Ponovo je oduševio i mene koja sam bila tamo 4-5 puta, a kako tek neće nekoga tko dolazi prvi put. Odvažite se, ohrabrite i prijavite na DSS i doživite zaista fenomenalnih tjedan dana, začinite ljeto na pravi način.

 

 

Žana Jukić