IMG_1742

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, 22. siječnja 2018., održana je panel rasprava „Svijet robota u Hrvatskoj“ kao uvodni dio natjecanja Elektroboj. Ovo jedinstveno natjecanje ima misiju popularizirati elektrotehniku i potaknuti studente da svoje ideje pretoče u praksu. U panel raspravi sudjelovali su stručnjaci iz područja robotike koji su svojim iskustvima nastojali približiti ovu zanimljivu temu svim studentima.
Okupljene su pozdravile Ena Fuzul i Barbara Ćosić– voditeljice natjecanja Elektroboj. Riječ su prepustile Pepper, humanoidnom robotu, koja je u kratkom pozdravnom govoru uspjela izmamiti osmijeh svakog pojedinca u dvorani. S osmijehom je započeo panel raspravu  moderator Luka Fućek, suosnivač tvrtke STEMI.

resize2

O važnosti edukacije djece govorio je Stjepan Bogdan, profesor na Zavodu za automatiku i računalno inženjerstvo FER-a. „Obrazovanje mladih je ključ svega. Treba odgajati djecu i pripremati ih za nešto što će se svakako dogoditi, a isto tako i za zanimanja koja u ovom trenutku ne možemo ni zamisliti.“- istaknuo je profesor Bogdan. Profesor je također stavio naglasak na ulogu učitelja u osnovnim školama čija bi zadaća trebala biti motivirati učenike da se bave robotikom kroz elementarne tečajave, a zatim i kroz raznolika natjecanja putem kojih bi se zadržavao njihov interes i evaluirao njihov rad. Željko Krnjajić, tajnik Hrvatskog robotičkog saveza (HROBOS), odlazi korak dalje te smatra kako bi taj proces trebao početi već u predškolskoj dobi. Djecu bi se u vrtićima upoznalo s robotima koji imaju osnovne funkcije i koji su primjereni za njihov uzrast. Primjerice, roboti kojima se može upravljati lijevo-desno. „Najveća je nagrada kada uspiješ naučiti nekoga nešto“- zaključio je gospodin  Krnjajić.

resize

Jedan od panelista bio je i profesor na Zavodu za automatiku i računalno inženjerstvo, Zoran Vukić, koji nas je odveo u novu dimenziju budućnosti. Upoznao nas je s robotima školjkama koji su testirani u Venecijanskoj laguni u svrhu istraživanja podmorja. Osvrnuo se i na brodski promet koji onečišćuje more, a pritom ugrožava i zdravlje čovjeka. Rješenje vidi u autonomnim brodovima odnosno plovilima bez kapetana i posade koji bi doprinijeli zaštiti okoliša.
O robotu koji već sad djeluje i to u ozbiljnom području kao što je neurokirurgija, govorio je redoviti profesor FSB-a na Zavodu za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava, Bojan Jerbić. RONNA (Robotska neuronavigacija) projekt je koji je oživio u Kliničkoj bolnici  Dubrava pod vodstvom doc. dr. sc. Darka Chudyja. Naime, riječ je o prvoj robotiziranoj stereotaktičkoj neurokirurškoj operaciji na čovjeku. Profesor Jerbić tvrdi da se RONNA još uvijek mora usavršavati, ali dovesti ovakav projekt do kliničkih testiranja je ipak veliki uspjeh.

IMG_1779

Dr. sc. Josip Ćesić, predstavnik tvrtke Gideon Brothers, osvrnuo se na 2 smjera rada u području robotike. Prvi je razvoj robotskog sustava odnosno vlastite platforme ili pak suradnja jedne tvrtke s drugim svjetskim robotskim tvrtkama. Kao primjer naveo je Gideon Brothers, hrvatsku tvrtku koja je u suradnji s drugim tvrtkama, radila na komponentama kućnog robota Rosie. Suradnja je urodila plodom te je ovaj projekt predstavljen na CES-u 2018, najvećem sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu.
Trenutno se nalazimo u četvrtoj industrijskoj revoluciji zvanoj industrija 4.0. Direktor  tvrtke HSTec (High Speed Technique), Željko Goja tvrdi kako industriju 4.0 obilježava spoj fizikalno- virtualnog sustava. „Ta dva svijeta se miješaju. U narednih 30 godina industrija 4.0 zaokupljat će našu budućnost. U moje vrijeme bio je nezamisliv ovaj današnji svijet, isto tako će biti i vama“- izjavio je Željko Goja.
Svi sudionici panel rasprave složili su se da se ne moramo bojati suživota s robotima i da oni nikad neće u potpunosti moći zamijeniti ljudsku funkciju, ali nam uvelike mogu pomoći u svakodnevnici. Isto tako, poručili su mladim studentima da ne strahuju od ne pronalska posla jer će hrvatska robotika uvijek trebati ljudski kapital.
Ako smo u vama probudili interes za sudjelovanjem u ovakvoj vrsti natjecanja, onda biste trebali znati da se Elektroboj polako približava i započinje petu godinu održavanja već u ožujku. Stoga se pokreni i budi dio natjecanja koje potiče kreativnost i ohrabruje studente na realizaciju vlastitih ideja istodobno ih suočavajući sa svim izazovima koje vođenje jednog ozbiljnog projekta nosi sa sobom. Osim kvalitetnog konačnog rješenja pred studente se stavlja zadatak da načine jednako kvalitetnu tehničku dokumentaciju svojeg rada te da u precizno određenim vremenskim rokovima ispune pred njih postavljene zadatke. Sve aktualnosti vezane uz natjecanje možete pratiti i na službenoj Facebook stranici.

Brigita Budimir