Radionicu pod nazivom „Sve što vam ne kažu, a trebali biste znati o svijetu developmenta“, u sklopu studentskog natjecanja App Start Contesta, održao je Ian Rumac, senior developer iz tvrtke Undabot. Undabot se bavi razvojem mobilnih aplikacija, okuplja mnoge talentirane developere te koriste najnovije tehnologije kako bi optimizirali metode s kojima stvaraju kvalitetne proizvode za pametne telefone, tablete i televizore. Ian se 5 godina bavi razvojem android aplikacija, a zadnjih 9 mjeseci radi u Undabotu na poziciji Software Architecta.

Što si naučio o developmentu tek nakon što si započeo raditi? Razlikuje li se stvarni posao developera od onog što si sanjao kad si upisivao fakultet i odlučio se baviti ovim područjem?

Ian Rumac: O developmentu sam naučio da on obuhvaća puno više od samog programiranja. Iznenadilo me koliko se stvarni posao developera razlikuje od ideje koju sam imao prije nego što sam krenuo raditi. Mislio sam da biti developer znači samo „sjediti i tipkati“, ali tek kada sam krenuo surađivati s drugima, krenuo sam i obraćati pažnju na stvari poput testiranja, integracije i arhitekture pa sve do procesa u developmentu, komunikacije s klijentima, suradnje s ostatkom tima.

Koje su prednosti, a koji nedostaci bavljenja developmentom?

Najveći nedostatak je, po meni, overload informacijama – tehnologije i trendovi se mijenjaju velikom brzinom i nemoguće je pronaći dovoljno vremena za poigrati se sa svakom zanimljivom tehnologijom. Prednosti pak ima na pretek – bavite se onim što volite u opuštenoj radnoj atmosferi, okruženi ste super zajednicom, stalno se bavite zanimljivim stvarima i naučite puno o raznim industrijama i tehnologijama. Uz posao dolaze i povlastice poput fleksibilnog radnog vremena, putovanja, remote rada, ureda punog igračaka, edukacija. Za mene je to „dream job“ jer se programiranjem bavim od malih nogu i vidim to kao magiju, a kad uzmete u obzir sve prednosti, teško je ne vidjeti to kao posao iz snova.

Kako se studenti ili mladi koji su tek završili fakultet mogu istaknuti među kolegama i pokazati se kao respektabilni developeri?

Demonstriranje praktičnog znanja je najbolji način da se istaknete. Bilo to kroz natjecanja poput ASC-a, hackatone ili kroz osobne projekte. Najbolji način je pokazati da imate praktične vještine u području koje vas zanima te da ste spremni učiti nove stvari. Osim toga, sudjelovanje u community-u je veliki plus i svim studentima bih preporučio odlazak na meetupove i druženje s budućim kolegama.

1

Budući da se tehnologija neprestano mijenja i razvija, kako da mladi developeri budu u korak s novinama koje se pojavljuju na svjetskom, ali i domaćem tržištu?

Osim praćenjem vijesti, foruma i blogova, jedan od najboljih načina je eksperimentiranjem s novim tehnologijama, čitanjem o njima i gledanjem predavanja stručnjaka. Većinom je dovoljno da napravite neku sitnicu u tehnologiji koja vas zanima – bila to mala aplikacija, web site, neki classifier ili smart contract – i već kroz taj mali eksperiment možete pohvatati koncepte i ideje koje stoje iza te tehnologije. Ako uspijete dobiti generalnu ideju kako to funkcionira, znači da imate jedan alat više u svojem toolboxu kojeg možete iskoristiti kad treba i nećete ispasti van toka.

Što je GitHub te zašto bi svaki dobar developer trebao imati svoj profil? Što im GitHub kao platforma može donijeti pri profesionalnom razvoju?

GitHub je platforma za hostanje projekata koji koriste Git kao version control sustav. Osim što tvrtke tamo hostaju privatne projekte, GitHub je i najveća platforma za hostanje open source projekata. Svaki developer tamo može pridonijeti drugim projektima i surađivati s drugim developerima, a može i hostati svoje projekte. To je super jer pri zapošljavanju odmah može pogledati kakav kôd ta osoba piše, kako koristi Git i kako surađuje s drugima, a i sama činjenica da netko ima GitHub profil je već plus. Postoje i developeri kojima su open source projekti primaran izvor primanja, bilo kroz donacije, sponzorstva ili full time posao, a i sam doprinos open source projektima je u development svijetu svojevrstan „badge of honor“.

Što natjecanje kao što je App Start Contest može donijeti studentima u njihovom profesionalnom razvoju? Što mogu naučiti i kako im ta naučena znanja mogu koristiti?

App Start Contest i slična natjecanja su, vjerojatno, najbolja prilika za jumpstart profesionalne karijere jer je to prilika za naučiti nove stvari, dobiti osjećaj za sve što je potrebno da se završi projekt i demonstrirati svoje znanje pred budućim poslodavcima. Osim tehničkog znanja i iskustva dobivenog tijekom izrade projekta, studenti mogu naučiti kako raditi u timu, pitchati, izraditi poslovan plan i hrpu sitnica koje su dio poslovnog puta dobrog developera ili osnivača startupa. Ta znanja će natjecateljima poslužiti i u daljnjoj karijeri, a ovo je savršena prilika da ih usvoje.

2

Što Undabot, kao tvrtka koje se bavi razvojem mobilnih aplikacija, nudi studentima i mladima koji su tek završili fakultet u poslovnom pogledu?

Undabot studentima nudi priliku da se pridruže timu vrhunskih developera od kojih imaju priliku učiti i usavršiti svoje znanje, raditi na projektima sa zanimljivim i specifičnim izazovima, šansu za edukaciju, profesionalni razvoj i istraživanje novih tehnologija. Sve u jednoj opuštenoj radnoj atmosferi, u predivnom uredu, okruženi super ljudima i preslatkim psima.

Kakav je “savršeni” zaposlenik Undabota?

Savršeni zaposlenik Undabota je onaj koji želi biti ponosan na svoj posao i raditi s ekipom koja svakodnevno uči nove stvari. Dinamika rada se ne razlikuje mnogo kod početnika i iskusnijih kolega. Naravno, prilagođavamo se stupnju znanja, no zajednički odmah definiramo neke ciljeve. Također, studenti u Undabotu uživaju sve benefite kao i stalni zaposlenici.

Tražite li u sklopu ASC-a potencijalne buduće zaposlenike? Kakve studente tražite?

Da, naravno. Undabot surađuje s brojnim studentima na svim svojim projektima i svi su slobodni javiti se na otvorene pozicije, bez obzira na trenutni status. Tražimo studente motivirane za učenje i usvajanje novih tehnologija. Ukoliko uz redovno školovanje imaju i neke vlastite projekte za pokazati, tim bolje.

Mirta Škof