IMG_2423 2.51

U utorak je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu održano motivacijsko predavanje u sklopu natjecanja Smartup, studentskog natjecanja u razvoju poslovne ideje.

Predavanje pod nazivom “Kako iz školske klupe do firme od 200 ljudi?” održao je Daniel Ackermann, suosnivač tvrtke Degordian. Ispričao je prisutnima što je sve naučio tijekom  svog poduzetničkog puta od njegovih početaka do danas.

 

IMG_2376 11

Prvi savjet kojeg je dao bio je da se ne ograničimo samo na fakultetske aktivnosti, nego da se s ciljem proširivanja vidika uz fakultet svakako bavimo još nečim. Istaknuo je da je upravo studentsko vrijeme idealno za poduzetništvo. “Ne čekajte tridesetu misleći da ćete tada biti pametniji. Teže ćete se odreći sigurnog zaposlenja i odvažiti u poduzetničke vode kada vas budu vezivale obiteljske obaveze poput braka ili djece.”

Naglasio je važnost isprobavanja novih iskustava i važnost otklanjanja straha od neuspjeha – sve do čega je on došao posljedica je njegovih pokušaja, i potom neuspjeha, koji su ga onda samo usmjeravali na najbolji sljedeći korak.

IMG_2423 2.51

Osvrnuo se i na vrste ideja koje se u poduzetništvu susreću, i preporučio je da nam ideja bude takva da rješava neki postojeći problem. Ipak, smatra da je od ideje mnogo važnija izvedba – ideja može biti i osrednja, no ako je izvedba odlična, projekt može biti mnogo uspješniji nego u slučaju s odličnom idejom a osrednjom izvedbom.

Natjecanja poput Smartupa smatra odličnom prilikom za razbijanje straha od ulaska u poduzetništvo. “Ako imate ideju, možete puno naučiti i vidjeti kako izgleda poduzetnički put. Od vaše zamisli može i ne izrasti ništa, no otvorit će vam se prilike za nove ideje, nove mogućnosti. Da sam na vašem mjestu, definitivno bih se prijavio na ovako nešto.”

Svečano otvorenje natjecanja održat će se u srijedu, 14.ožujka 2018., u 17 sati na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

Više o samom natjecanju možete pronaći na službenoj web ili Facebook stranici, gdje će se uskoro objaviti otvorenje prijava.

Marija Kalebota Kodžoman