Projekt koji se bori protiv veza je započet je postavljanjem vezica s motivirajućim porukama koje su 9. prosinca 2014. osvanule na vratima soba u studentskim domovima „Stjepan Radić“ i „Ante Starčević“. Moglo ih se vidjeti i u menzama SD „Stjepan Radić“ i SC-a, zajedno s post-it papirićima gdje su prolaznici mogli napisati svoje planove za budućnost, što je za njih uspjeh i što ih veseli. Post-iti su se nalazili i na Ekonomskom fakultetu te Importanne centru, a što su prolaznici napisali i poželjeli može se vidjeti na infografikama u galeriji.

 

srecaje

 

Prvo predavanje  edukativnog dijela projekta „Bez veze nije bezveze“ pod nazivom “Maslina je obrana” održano je 6. ožujka 2015. na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Gost predavač bio je Sandi Chiavalon, jedan od najboljih proizvođača ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Studentima je ispričao svoj put do uspješnog obiteljskog ekološkog gospodarstva, približio im proces proizvodnje, upoznao s problemom rangiranja maslinovog ulja, a daljnja pitanja su stizala iz publike.

 

„Nađi vremena za cilj“ naziv je predavanja Elizabete Novaković, grafičke dizajnerice i kreatorice prvog hrvatskog akademskog rokovnika Acro, održanog 12. ožujka na Ekonomskom fakultetu. Naučili smo kojim redoslijedom ispunjavati svoje obaveze i što dalje kada dobijemo poslovnu ideju. Potaknula je studente  na zapisivanje ideja jer tako nastaju planovi, a planovima i radom na njima dolazi se do željenog cilja. Istaknula kako se ne treba ustručavati pitati za savjet kada zapnemo među svojim planovima. Sretna osoba iz publike je dobila na poklon jedan Acro. Nadamo se da će u novim rukama Acro opravdati svoj naziv „goal achiever“.

 

Petak trinaesti je bio sretan dan za one koji su tog dana bili na predavanju “Jednadžba za uspjeh” profesora Tonija Miluna održanog na Prirodoslovno- matematičkom fakultetu. Dobitnika nagrade „Ponos Hrvatske“, poznatog po video instrukcijama iz matematike, svi možemo uzeti kao primjer. On je svoje slobodno vrijeme posvetio snimanju videa, što je tražilo neke žrtve, ali na kraju se isplatilo jer se dobro dobrim vraća. To upravo i je prava jednadžba uspjeha.

Na molbu ravnateljice i pedagoginje Gimnazije Lucijana Vranjanina prof. Milun je 23. ožujka bio gost i u njihovoj školi.  Objasnio je vezu između razvoja industrije i obrazovanja, naveo učenike da porazmisle o par zadataka koji su se pojavili na prijavama za posao, potaknuo ih da se razvijaju na svim područjima, kao osobe i kreativci. Također je kratkim videom o toleranciji ukazao na prednosti različitosti što je dodatno objasnio na primjeru svog tima. Navođenjem primjera mladih ljudi koji su se probili ili se i dalje probijaju sa svojim idejama i radom, uključujući tu i sebe, potaknuo nas je sve da razmislimo što je to što mi kao pojedinci  možemo pružiti društvu. Predavanje je ostalo zabilježeno brojnim fotografijama prof. Miluna s učenicima i djelatnicima škole.

 

Učenici Grafičke škole u Zagrebu imali su priliku 18. ožujka čuti i vidjeti put od ideje do uspjeha tima mladih kreativaca iz Dilemma Postersa kojeg čine Ema Juretić i Ivan Dilberović. Svoju priču, popraćenu smijehom i anegdotama, uz pokoji savjet su učenicima približili upravo kroz svoje postere. Istaknuli su kako su u vrijeme nastajanja Dilemma Postersa oboje bili nezaposleni i bez pomoći sa strane. Odlučili su pokušati s idejom koju su imali i isplatilo im se, ali ništa od toga ne bi bilo bez puno rada, predanosti poslu i, naravno, ljubavi prema tome. Školi su poklonili jedan od svojih postera s natpisom „Don’t grow up, it’s a trap“ kao podsjetnik da koliko god odrasli postajali, uvijek u sebi ostanemo dijete.

 

Još jedan kreativan tim je održao predavanje, ali ovog puta na Tekstilno – tehnološkom fakultetu. Bile su to Ljudmila Mihajlović i Maja Žirovčić iz Shuz. designa s predavanjem “Kreativno Shuz. poduzetništvo” održanim 25. ožujka. Ispričale su kako su im društvene mreže pomogle da sa svojim oslikanim startasicama dođu čak do Japana i na koje se sve načine reklamirati. S nama su podijelile i Shuz. recept za uspjeh koji uključuje strast, ideju, strpljenje i rad, a svima koji planiraju sličnim putem kao one su kroz citat Pabla Picassa poručile “Tko želi nešto učiniti – nađe način, tko ne želi – nađe izgovor.” Kao trajnu uspomenu na ovo predavanje, jedna sretnica iz publike dobila je startasice po narudžbi.