105189720-makeit_05082018_Welch_3_Interview_Traps_GTWWSW_mezz

Nakon što ste napisali izvrstan životopis po naputcima našeg Starter priručnika te ste se na osnovu njega istaknuli među ostalim kandidatima, dolazi mnogima onaj stresniji dio, razgovor za posao. Kako biste izbjegli nepotreban stres donosimo nekoliko savjeta kako se kvalitetno pripremiti za razgovor za posao. Razgovor za posao uglavnom traje oko 30 minuta unutar kojih poslodavac nastoji saznati što više o vašem obrazovanju, radnom iskustvu te ambicijama i željama.

12-types-of-interview-you-must-be-aware-of

1. ”Odijelo čini čovjeka”. Budući da se prvi dojam formira već u prvih 30 sekundi, pametno je i dobro se vizualno prezentirati. Prilikom odabira odjeće bitno je da je odjeća pristojna te prikladna za posao, budite uredni i čisti. Korisno je sa sobom uvijek ponijeti kopiju životopisa jer nikada ne znate hoće li vašem poslodavcu zatrebati, a na taj način šaljete poruku da ste se pripremili za razgovor.

2. Recite nam nešto o sebi. Gotovo svaki intervju započinje ovim pitanjem. Da bi ostavili što bolji dojam na poslodavca, vaš odgovor treba biti kratak i zanimljiv. Prvo istaknite stvari koje ste naveli u životopisu i objasnite vaše obrazovno i poslovno iskustvo u nekoliko rečenica. Potrudite se da odgovor ne traje duže od dvije minute i pokušajte izbaciti nepotrebne detalje iz svog privatnog života. Mnogi poslodavci vole pitati da nabrojite vaše mane i vrline. Pritom možete koristiti zanimljivi psihološki trik. Prvo nabrojite vaše vrline, a zatim mane jer sugovornik uvijek zapamti ono što prvo čuje.

3. Istražite tvrtku. Prije nego dođete na razgovor za posao potrudite se saznati što više informacija o tvrtki te o radnom mjestu za koje se prijavljujete. Osim toga što ćete biti pripremljeni na pitanja o tvrtki koja će vam poslodavac postaviti, saznat ćete i kakva je kultura tvrtke za koju se prijavljujete i koje su vrijednosti na kojima kompanija temelji svoje poslovanje.

photo-1460518451285-97b6aa326961
4. Vježba, vježba, vježba. Nakon kvalitetnog istraživanja sastavite odgovore na potencijalna pitanja i pokušajte ih usavršiti vježbom. Simulirajte razgovor tako što ćete zamolite prijatelje da glume vašeg potencijalnog poslodavca. Također, možete koristiti ogledalo ili snimiti se kamerom kako biste primijetili nesvjesne ekspresije lica i poradili na sveukupnom dojmu. Osim što ćete ovakvom pripremom ponuditi poslodavcu kvalitetne odgovore, izbjeći ćete i nervozu i stres na samom razgovoru.

5. Slušaj, pitaj. Slušanje sugovornika za vrijeme razgovora je ključno jer jedino na taj način ćete ponuditi kvalitetne odgovore. Uvijek uzmite dovoljno vremena da razmislite o pitanju i svom odgovoru. Tijekom razgovora osjećajte se slobodnim postaviti pitanja o stvarima koje vam nisu jasne. Razgovor za posao trebao bi biti dijalog. Također, prije samog razgovora pripremite nekoliko pitanja koja ćete postaviti poslodavcu čime ćete iskazati svoju zainteresiranost za to radno mjesto.

6. Neverbalna komunikacija. Nikako ne smijete zaboraviti da neverbalnom komunikacijom šaljete brojne poruke na osnovu kojih sugovornik stvara dojam o vama. Stoga ne zaboravite “održavati” kontakt očima jer ćete tako pokazati da ste zainteresirani za razgovor. Prilikom rukovanja izbjegavajte tzv. “mlohavu ribu” te pružite snažan stisak ruke. Pokušajte sakriti nervozu tako da svoju gestikulaciju smanjite na minimum jer pretjerana nervoza ostavlja dojam da se niste dovoljno pripremili.

20180828190025-GettyImages-854026116

7. Kraj. Na kraju svakog razgovora sumirajte i zaključite zašto smatrate da ste baš Vi osoba koja zaslužuje to radno mjesto, zahvalite se poslodavcu na pruženoj prilici za razgovor te istaknite da se veselite povratnoj informaciji.

 

Petra Pandžić