28276656_568681803464898_2286689641897170543_n

Prije nekoliko tjedana na medijskoj sceni pojavio se novi portal pod nazivom S-Misao. S-Misao je prvi neprofitni studentski portal za studentsku misao u Hrvatskoj, a pokrenula ga je skupina entuzijastičnih studenata. Cilj pokretanja portala je pružanje inovativne platforme na kojoj će se svi studenti moći izraziti, kako kreativno tako i kritički.

Dino Jerković, jedan od osnivača i glavni urednik portala navodi kako je S-Misao osnovan kao odgovor na izostajanje legitimne studentske platforme na kojoj bi se studenti mogli slobodno izražavati. „Znam po sebi da sam se u mnogim situacijama želio izraziti oko određenog društvenog problema, ali jednostavno nisam imao gdje. Zbog toga sam odlučio kontaktirati nekoliko vodećih studentskih udruga i polako krenuo u inicijativu“.

Kroz cijeli proces stvaranja portala sudjelovali su isključivo studenti i to iz različitih područja, od sociologije, filozofije, povijesti, psihologije do novinarstva, politologije, prava i FER-a. „Projekt se pripremao 7 mjeseci, najviše zbog toga što smo bili u potrazi za ambicioznim programerima koji bi pro bono učinili ovu inovativnu, ali kompleksnu funkcionalnost, mogućom“ – navodi Dino.

29176948_575182876148124_6631316185731032573_n

Portal sadrži pet rubrika ili odsjeka, koje se razlikuju od tradicionalnih rubrika na portalima, a one su: misao, intervjui, reportaže, promocije i chill. Svaki odsjek ima svog voditelja – studenta koji je odabran na Skupštini Glavnog uredništva.

„Budući da je S-Misao portal na kojem pišu studenti studentima, na portalu mogu pisati samo studenti s AAI identitetom“ – objašnjava Dino te dodaje, „Registracija je vrlo jednostavna, potrebno je ime i prezime, AAI identitet, korisničko ime te naziv fakulteta. Nakon registracije svaki student može neograničeno objavljivati sadržaj na portalu, a svaki objavljeni članak se sprema na profil korisnika koji se kasnije može priložiti životopisu. Tako svaki student može izgraditi karijeru na vlastiti način i kroz vlastite interese“.

Portal je organiziran decentralizirano, odnosno za objavu sadržaja nije potrebno kontaktirati glavno uredništvo, već je potrebno samo priložiti članak na portal. Međutim, svaki članak prije objave prolazi redakturu tj. provjeru da ne sadrži govor mržnje, troll ili nedostatak argumentacije (za kritičke članke). Redaktura nije oblik cenzure, već samo provjera zadovoljava li članak osnovne formalnosti i bonton.

Dino, ali i ostali osnivači portala navode da su „glavna očekivanja od portala vidjeti kako studenti misle, može li se stvoriti kritički dijalog među studijima koji nisu kompatibilne prirode te može li se uistinu na studentskom području stvoriti atmosfera zdrave interdisciplinarnosti“.

Ako ne bude mnogo zainteresiranih studenata za postavljanje članaka, a sada im je za to dostupna besplatna platforma za izražavanje, onda će se ustvrditi da „postoji jasan problem u tome da studenti javno ne žele ili nisu motivirani artikulirati vlastita razmišljanja. Time ćemo na vidljiv način dobiti bitan javni obrazovni problem“ – zaključuje Dino.

S-Misao možete pratiti i na njihovoj Facebook stranici, gdje objavljuju sve promotivne i istaknute članke.

Mirta Škof