photo-1535982330050-f1c2fb79ff78

Prvi mjesec stigao je u naletima oštrog vjetra i snijega te je sa sobom donio pravu zimu, prekratke dane i nažalost početak druge runde kolokvija  početak ispitnih rokova. Praznici su gotovi, a s njima i razdoblje blagdana provedenih u pidžamama sa šalicama toplih napitaka ispred TV-a; ispijanja dugih kava u društvu prijatelja; partijanja i “slučajnih” popodnevnih drijemeža. Dok se psihički pripremamo za vrhunac oštre zime i vrhunac stresa u ovom semestru, ipak ti donosimo par life hack-ova koji će ti pomoći prebroditi ovo teško razdoblje na što bezbolniji način.

  1. Pažljivo s kavom!

large (1)

Iako većinu nas jedino kava drži na životu u dugim razdobljima stresnog učenja i ponavljanja gradiva, moguće ju je piti i na krivi način. Kako bi maksimalno iskoristili napitak koji bi se mogao nazvati čarobnim trebali bi ga konzumirati u pauzama između učenja. U slučaju da odmah prije učenja popijete veliku količinu kave tad možete očekivati nagli porast adrenalina, ali i dramatični pad uz suze, očaj i ostale nuspojave pada kofeina u krvi. *Također, ove nuspojave se mogu pojaviti i ako gradivo učite večer prije ispita*.

  1. Žvakaća guma nije zabranjena

gum

Vjerojatno su svi barem jednom bili prekoreni zato što su u srednjoj ili osnovnoj školi žvakali žvakaću gumu za vrijeme nastave. Kao mini pobunu protiv sistema i nadobudnih profesora donosimo sljedeću tezu: “Žvakaće gume pomažu koncentraciji i usredotočenosti na zadatak”. Tako da se zapravo žvakanje preporučuje za vrijeme učenja, a čak i za vrijeme pisanja ispita. U slučaju da vas radoznali profesor pita za ovu vrstu učenja možete mu odgovoriti da se radi o kontekstnoj ovisnosti.

  1. Uz učenje vježbaj javni nastup, stekni novu dozu samopouzdanja te se uz to i zabavi

Portrait Of Man Reading Book at a library

Pitaš se kako je ovo moguće u jednoj sesiji učenja kad nije bilo moguće u nekolikogodina studiranja? Odgovor leži u tome da je puko iščitavanja gradiva nekoliko puta zaredom (tko zapravo uopće vjeruje da to funkcionira?) zapravo 50% manje učinkovito nego ponavljanje gradiva na glas. Još uvijek ti nije jasno kako to pridonosi samopouzdanju i zabavi? Jednostavno! Zamisli da si bitna javna osoba ili čak profesor kojemu je zadatak gradivo prenijeti učenicima na što zanimljiviji način. Što se više uživiš, rezultati i beneficije će biti veće. P.S. Samo pazi da u blizini nije ukućanin ili cimer koji bi se mogao zabrinuti za tvoje duševno zdravlje.

  1. Fizička aktivnost čini čuda

walk-before-exam

Došao je taj dan. Znaš da ti nema drugog do bubanja napamet koje će trajati do sitnih noćnih sati u svoja sad sve više klaustrofobična četiri zida. Polako se odvlačiš u sobu kao beživotna masa kreće učenje. Nakon sat ili dva primjećuješ više nepravilnosti na zidu nego u pravosudnom sustavu RH. Očajno piješ hektolitre kave, žvačeš cijele paketiće žvakaćih i već si održao tri solo nastupa u ulozi predavača/life coacha, no više ništa ne pomaže. Što ti je činiti? Istraživanja su pokazala da mozak puno bolje funkcionira kad uzmeš kratku pauzu te ju provedeš u kratkoj šetnji po kvartu. Tvoj mozak će dobiti više kisika, tvoji mišići će se rastegnuti, a budimo realni i objeručke ćeš prihvatiti priliku da se makneš od sobe za mučenje. Ups, sobe za učenje.

5. Pogledaj film o toj temi

preuzmi (2)

Iako sumnjamo da ćeš naći film na temu semiotičkih obilježja u zavisnim i nezavisnim rečenicama zapravo je dostupno puno filmova, dokumentaraca i Youtube klipova koji su napravljeni baš kako bi olakšali i pojasnili određene pojmove u gradivu. U pauzi od učenja možeš pogledati i neku inspirativnu biografiju koja će te dodatno motivirati.

6. Stekni vještinu samokontrole

shutterstock_482585302

Oke sjediš i učiš. Knjiga je tu kao i kava. Zid je svježe okrečen (pri zadnjem učenju su nepravilnosti jednostavno postale pre uočljive). Mobitel je na drugom stolu okrenut ekranom prema dolje, no baš u trenutku kada si krenuo učiti za ozbiljno (šesti put danas donosiš to obećanje) čuješ to jest osjetiš vibraciju. Prvo se uvjeriš da nije bitno, ali možda se ipak on napokon javio, ili možda baš netko u grupu stavlja novu skriptu za ovaj ispit, ili je Ivana opet promijenila boju kose. Bacaš se prema mobitelu s intenzivnom grižnjom savjesti, no s manjkom samokontrole. Ništa od navedenih stvari se nije prikazalo na ekranu mobitela, no svejedno si odjednom na mračnoj strani Youtubea i pokušavaš ovladati tehnikama komuniciranja s peradi. Ako se prepoznaješ, ne brini, imamo rješenje i za to! Na tržištu se nudi bezbroj besplatnih aplikacija koje utišavaju obavijesti i poruke s društvenih mreža te s time olakšavaju učenje. Neke od njih su cold turkey, forest, siempo i mnoge druge.

  1. Glazba nije zabranjena

7623002c3b9e4115dfc363150055c469_565x0xwidth_75_http_blog.uloop.com_uloop_r=305_jpg_wp-content_uploads_2015_01_listen-to-mozart-while-working-e1422667099111

Preporučujemo slušanje glazbe, ali bi bilo poželjno izbjeći preuzimanje playliste koju si čuo u klubu u subotu navečer i bila ti je predobra.. Nemoj misliti da odmah mislimo na skladbe Beethovena i Mozarta (iako i one mogu biti dosta korisne). Instrumentalna glazba ili soundtrack iz tvog najdražeg filma, serije ili igrice također mogu biti korisni i motivirajući za učenje.

  1. Učenje ima novu aromu

perfume-banner.png

Mirisi su pravi hack za sjećanja. Jesi li ikad osjetio neki miris koji te naglo vratio u djetinjstvo ili neku drugu lijepu uspomenu? Iako ti učenje vjerojatno neće ostati pretjerano lijepa uspomena, ta uspomena ti može dobro doći na nadolazećim ispitima. Trik je lagan. Prije i tijekom učenja nekoliko puta pomiriši određeni miris, te neposredno prije ispita iz tog gradiva opet to napravi. To će potaknuti tvoje sjećanje.

  1.  Times Same Old Roman

6f296cb1cf7caee2cab5c9bacfc72ffd

Iako svi znamo za font Times New Roman (čak ga i lagano preziremo) već otkako smo prvi put koristili Word u životu nikad se nikom nije činio poseban. Rijetko tko razumije zašto se baš ovaj font koristi za gotovo sve, no postoji dobar razlog. Times New Roman je dokazano najlakši font za čitanje što znači da hitno pogledaš u kojem fontu su ti napisane skripte.

  1. Google hack

GS

Znamo da znaš za Google Schoolar (ako ne znaš istraži ga, on ti može biti od velike pomoći). No znaš li da na Googleu možeš naći ispit sličan tvom? Za pretraživanje ispita koji obrađuju isti problem ili temu upiši ovo “site:edu [subject (na engleskom) ] exam”.

Na kraju ne zaboravi da nagrade za odrađenu aktivnost nisu samo za kućne ljubimce i malu djecu. Nakon mukotrpnog učenja nagradi se najdražom slasticom, gledanjem omiljenog filma ili druženjem s prijateljima. Sretno na ispitima!

Magdalena Bušić