estudent_blog_treviso

Putovanja višestruko obogaćuju stoga svi volimo putovati, upoznavati nove ljude, kulture i gradove. No znamo da putovanja iziskuju troškove koje si često kao studenti ne možemo priuštiti. Upravo zato smo za vas pripremili savjete koji vam mogu pomoći da uštedite koju kunu pri organizaciji, ali i tijekom samog putovanja.

Tu na scenu stupa internet na kojem su dostupne gotovo sve informacije potrebne za organizaciju putovanja.

estudent_blog_merano

Izvor: myvintagejourneys.blogspot.com

Samostalna organizacija putovanja

Često možemo proći jeftinije ako putovanje organiziramo sami. Turističke agencije u sklopu aranžmana imaju uračunatu i proviziju koja nije visoka, ali pruža prostor za uštedu. Nakon što odaberete mjesto na koje želite putovati, provjerite koji su vam osobni dokumenti potrebni za prelazak granice kako vaše putovanje ne bi završilo i prije nego je počelo.

Određivanje budžeta

Sljedeći korak u organizaciji putovanja jest odrediti budžet koji smo spremni potrošiti i koji će nam biti na raspolaganju tijekom putovanja. Uz sve troškove poput osiguranja, samog transfera na destinaciju i natrag, smještaja, ulaznica za muzeje ili druge znamenitosti, hrane i pića, preporučuje se uračunati i manji iznos za kupovinu suvenira, ali i dio novca koji će ti biti dostupan za podmirivanje eventualnih neočekivanih troškova.

estudent_blog_graz

Izvor: bordersofadventure.com

Uplata putnog osiguranja

Putuješ li u neku od zemalja Europske unije, bit će ti dovoljno zdravstveno osiguranje koje imaš u Hrvatskoj, no da bi ono bilo važeće i u drugim članicama moraš zatražiti izdavanje besplatne Europske kartice zdravstvenog osiguranja (EKZO), a detaljnije možeš saznati na poveznici. Unatoč EKZO, preporučuje se i uplata putnog osiguranja koje pokriva troškove poput prijevoza nakon ozbiljnije ozljede. Za putovanje u zemlju koja nije članica EU savjetuje se obvezna uplata putnog osiguranja kako bi se izbjegli visoki troškovi u slučaju eventualnih nezgoda.

Čime putovati

Za svako putovanje potrebno je uračunati i troškove prijevoza do željenog odredišta i povratka kući. Autobus je najčešći odabir zbog povoljne cijene, no putovanja njime puno dulje traju. Osobnim automobilom kraće se putuje, no zato su troškovi goriva i cestarine visoki pa je isplativ tek ako s tobom putuje još barem dvoje ljudi. Putovanje vlakom je uzbudljivo ako putuješ izvan Hrvatske jer većina europskih zemalja ima pogodnost tjednih ili mjesečnih pokaza za željeznice kojima možeš proputovati cijelu državu. Putovanje avionom je najbrža, ali i najskuplja opcija, no i tu postoji rješenje. Ako svoje putovanje možeš planirati nekoliko mjeseci unaprijed, možeš naići na povoljne avionske karte. Sličan je slučaj i s last minute kartama kojima avioprijevoznici popunjavaju neprodana mjesta u avionu.

estudent_blog_kotor

Izvor: tass.ru

Pronalazak smještaja

Putujete li na više od jednog dana, ne zaboravite pronaći jeftinije opcije smještaja. S obzirom na to da su hoteli uglavnom skupi,  studentima je najbolje uplatiti noćenje u nekom od hostela, koji u pravilu vrve mladim ljudima pa su tako savršena prilika za sklapanje novih prijateljstava. Osim hostela, možeš uplatiti noćenje u privatnom smještaju koji ćeš pronaći na stranicama poput airbnb.com ili booking.com gdje možeš iznajmiti sve, od sobe – do cijele kuće. Slično kao i s kartom za prijevoz autobusom, vlakom ili avionom, možeš jeftinije proći ako smještaj rezerviraš dovoljno rano ili uhvatiš neku posebnu ponudu poput grupnog popusta, dijeljenja troškova sa strancima ili opcije u kojoj svoj smještaj možeš platiti radom za iznajmljivača. Slično kao i s kartom za prijevoz autobusom, vlakom ili avionom, jeftinije možeš proći ako smještaj rezerviraš dovoljno rano ili uhvatiš neku posebnu ponudu poput grupnog popusta, dijeljenja troškova sa strancima ili opcije u kojoj svoj smještaj možeš platiti radom za iznajmljivača, volontiranjem, podučavanjem stranog jezika ili na neki drugi način.

Što obići, doživjeti i pogledati

Prije putovanja informiraj se o znamenitostima mjesta na koje putuješ. Na internetu pronađi radno vrijeme i druge pojedinosti o znamenitosti pa složi svoj itinerar pomoću kojeg ćeš jednostavnije obići sva mjesta koja te zanimaju i steći nova iskustva. Ipak po dolasku na odredište posjeti turistički ured u kojem ćeš dobiti prospekte i korisne informacije o gradu u kojem se nalaziš pa i saznati za posjet nekom mjestu koje je previđeno u tvojem planu. Naravno da muzeji pa i neke znamenitosti naplaćuju ulaznice za posjetitelje koje ponekad mogu biti preskupe čak i uz studentski popust, no uvijek preostaje dovoljno mjesta u kojima možeš besplatno uživati. Putem prati domaćine koji će ti otkriti dobra mjesta za provod. Osjeti bilo grada i doživi ga punim plućima, no nemoj zaboraviti na svoju sigurnost. Sve vrijedne predmete i osobne dokumente spremi na teško dostupno mjesto te pazi da su ti ruksak ili torba uvijek u vidokrugu.

estudent_blog_vicenza

Izvor: rossiwrites.com

Gdje jesti i piti

Svakako ćeš jeftinije proći ako si imaš priliku samostalno pripremiti jelo, bilo to neko kuhano jelo ili sendvič koji ćeš ponijeti sa sobom, no to nije uvijek opcija. U tom slučaju treba znati koje  restorane ili objekte ulične prehrane odabrati. Obično su mjesta u blizini nekih znamenitosti pretjerano skupa jer uz obrok plaćamo i ugođaj i pogled, dok neki restorani naplaćuju uslugu kao posebnu stavku na računu. Isto vrijedi i za kafiće pa su tako u pravilu skuplji oni na glavnom gradskom trgu ili pored neke popularne turističke atrakcije. Naravno, i o cjeniku mjesta u kojem ćeš jesti ili popiti kavu možeš se unaprijed informirati na internetu pa i saznati krije li neke neočekivane troškove. Ponovno prati domaćine: mjesta u kojima je najveća gužva ili pred kojima je najveći red poslužuju najbolju hranu pa se isplati strpjeti i čekati u redu. Isprobaj lokalnu kuhinju i sve ono što nemaš prilike jesti kod kuće jer je to jedinstvena prilika za upoznavanje druge kulture te gastronomskih običaja.

estudent_blog_rakitnica

Izvor: visitbih.ba

Prijedlog mjesta i gradova za putovanje

I za kraj, nudimo ti nekoliko prijedloga gradova u bližoj okolici koje možeš posjetiti, a da ne bankrotiraš uz skroman studentski budžet.

Beč nije jedini grad za posjetiti u Austriji. Prekrasna manja mjesta poput Graza, Klagenfurta i Salzburga također obiluju znamenitostima, poviješću i arhitektonskim ostvarenjima, a ipak su jeftinija nego austrijska prijestolnica. U Italiji osim razvikane i turistima prenatrpane Venecije možeš posjetiti i Merano, Treviso, Padovu, Trst, Veronu ili gradić Vicenzu. Oni su svaki za sebe centri bogate povijesti, kulture i zanimljivih ljudi, a nalaze se na samom sjeveru Italije, čime su pristupačniji po pitanju putnih troškova. I Crna Gora i Bosna i Hercegovina, zemlje južnije od Hrvatske, prepune su prirodnih ljepota i povijesnih znamenitosti, a u njima žive dragi i pristupačni ljudi. BiH i Crna Gora cijenama su puno prihvatljivije studentskom budžetu, dok zauzvrat pružaju jednako, a vrlo često i ljepše i bolje iskustvo nego neke druge države u Europi.

estudent_blog_bjelovar

Izvor: bjelovar.hr

No ne smijemo zaboraviti na putovanje Hrvatskom, jer rijetko tko od nas je posjetio baš sva mjesta, gradove i sela jedne od najljepših država Europe – pa i cijelog svijeta. Hrvatska je prepuna znamenitosti, muzeja, povijesti i običaja koje trebamo vidjeti i o kojima trebamo naučiti. Nisu interesantni samo najveći gradovi pa pa za svoje putovanje možete odabrati i neko manje mjesto jer nećete pogriješiti. Uz to imamo savršen omjer mora, planina i nizinskih predjela koji su prekrasni u svako godišnje doba i imaju nešto za ponuditi svakom od svojih posjetitelja.

Za koju se god destinaciju odlučili, želimo vam sretan put uz, naravno, što manje troškove.

Tin Jonak