Izvor: Edina Pršić

AKO MOGU ONI, MOŽEŠ I TI!

 

Edina Pršić: „Uzmi što ti život pruža!“

 

Mnogi će reći da su mladi u Hrvatskoj neodlučne lijenčine koje žive na grbači roditelji, budući ovisnici o alkoholu, drogi ili kocki. Ova definicija mladih samo je stereotip koji se usadio u hrvatsko društvo. U studentskim klupama možemo pronaći pojedince koji razbijaju prastari mit. Mladi i uspješni studenti ne jadikuju na kauču ispred laptopa, već se bave aktivnostima koje pozitivno utječu na njihov profesionalni, ali i osobni razvoj. Stoga, želimo čuti njihove priče i savjete kako bi motivirali sadašnje i buduće studente da postanu ono što jesu – mladi i uspješni.

Uspješna studentica komunikologije, glumačka zvijezda serije “Samo ti pričaj”, lice koje se smiješi s reklamnih plakata, početnica u manekenskim vodama, samo su neki detalji iz životopisa Edine Pršić. Ono što je najvažnije, Edina je pravi primjer kako je moguće uskladiti osobni i profesionalni razvoj. Kako ova mlada glumačka nada uspijeva u svoj raspored ugurati sve svoje obaveze, a pri tome uživati u svemu što joj život pruža, otkrila nam je u intervjuu.

Većina je već upoznata s tvojom uspješnom studentskom pričom, no za one koji nisu, podsjeti nas – tko je Edina Pršić?

Prije svega sam kćer jednim divnim roditeljima, sestra, tetka Sari, Alanu i Lei te prijateljica izuzetnim ljudima. Studentica sam komunikologije koja voli umjetnost, dobre ljude, finu hranu i putovanja. Bivša odbojkašica, zaljubljenica u kazalište i glazbu.

Osim što si glumica, studentica si komunikologije. Zašto si odlučila studirati baš komunikologiju?

Komunikologija mi je zapravo bila druga opcija na listi želja pri upisu na fakultet. Vodila sam se kriterijem da studiram nešto meni blisko, što bih uistinu mogla s voljom i ljubavlju raditi. Svakako nešto društveno-humanističkog usmjerenja. Novinarstvo me uz glumu oduvijek zanimalo, imala sam viziju o tome kao mogućnosti da sudjeluješ i kreiraš promjenu u nečemu ili negdje.  Unatoč svemu što se danas događa u svijetu, ne odustajem od te ideje i mislim da pravo novinarstvo to uistinu i jest.  Trenutno sam na smjeru odnosi s javnošću, tako da se educiram i u tom segmentu.

Poznato je da je studentska populacija uglavnom kronično neispavana. Kako ti usklađuješ svoj studentski život, glumu, spavanje i ostale poslovne/životne obaveze?

Teško je usklađivati sve obaveze naročito zato što sam redovan student i obvezna sam biti na predavanjima. Međutim, uz dobru organizaciju sve je moguće.  Ustvari, ne funkcioniram kad imam puno slobodnog vremena, onda obično ništa ne napravim. No, kad znam da imam točno dva sata za naučiti nešto, onda nema ništa drugo ta dva sata osim učenja jer  znam da kasnije neću imati vremena.

Poznato si lice serije “Samo ti pričaj”. Postoji li neka povlastica kod profesora na fakultetu?

Nema nikakvih povlastica, na sve studente se gleda jednako i to mi je drago. Zahvalna sam nekim profesorima koji imaju blaža pravila za izostanke, što su mi izašli u susret i imali razumijevanja dok se serija snimala.

Smatraš li da studenti mogu uspjeti u Hrvatskoj? Postoji li tajni recept za uspjeh?

Mislim da uspjeh zavisi od pojedinca. Od njegove motivacije, želje, ambicije i vizije. Mislim da ako si sposoban, ako imaš znanje i mogućnosti, da možeš uspjeti bilo gdje, a ne samo u Hrvatskoj. Nitko ne kaže da je lako, ali nije ni nemoguće. Svatko ima svoj način kako nešto radi.  Ja se vodim radom, željom, vjerom i zahvalnosti za svaki dan.

Vidiš li svoju karijeru i dalje u Hrvatskoj?

Hrvatska je moja zemlja i naravno da se vidim ovdje. Što život nosi nitko od nas ne zna, tako niti ja ne isključujem mogućnost da jednog dana negdje odem; bilo zbog posla, obitelji, zdravlja.. Bilo čega. Sve opcije su otvorene.

Koji su tvoji daljnji planovi?

Iskreno ne planiram previše, odnosno ne planiram uopće. Voljela bih u narednim mjesecima privesti fakultet kraju, putovati i raditi. Imala sam divne suradnje, upoznala divne ljude i voljela bih da se taj niz nastavi.

I za kraj jedno „šablonsko pitanje“ – što bi poručila mladima?

Sad ću reći jedan klišej – uzmi što ti život pruža! Ali da, velika je to istina. Putuj, idi na razmjene, na studentske programe, educiraj se, nađi nešto što bi volio raditi u životu i iskoristi studentske dane da stekneš barem neko osnovno iskustvo u tom području. Uz sve to, jedino je važno da si dobar čovjek. Sve ostalo će se posložiti onako kako bi trebalo.

Napisala: Senka Švraka