Budapest

Naš tim za Međunarodnu suradnju u suradnji s Corvinus University of Budapest-om, organizirao je studentski put u Budimpeštu, u petak 28. travnja 2017. Putovanje je počelo već u ranim jutarnjim satima, polaskom iz Zagreba, a svakog uspavanog studenta na sjedalu je dočekala vrećica s proizvodima naših sponzora Jamnice, Cockte, Francka i Cedevite. Nakon podužeg putovanja, oko 10 sati smo ugledali prve obrise Budimpešte, jednog od najljepših gradova Europe koji se smjestio na Dunavu.

Pri dolasku nas je dočekao organizirani obilazak Corvinus Universityja u trajanju od sat vremena. Tijekom ture posjetili smo stari i novi dio sveučilišta te naučili dosta o samoj povijesti sveučilišta. Stari dio čini prekrasna prostrana zgradi, koja djeluje podosta filmski, gdje smo saznali više o osnivačima sveučilišta, načinu predavanja i sveučilišnim programima. Novi dio je tri minute udaljen od staroga, a tamo smo zavirili u administrativne prostorije sveučilišta te s ogromne terase bacili poglede na Budimpeštu koja se cijelom dužinom i širinom rasprostirala pred nama.

Nakon posjete sveučilišta, slijedilo je slobodno vrijeme koje smo iskoristili za isprobavanje raznih mađarskih specijaliteta i razgledavanje centra grada, šetajući poznatom Váci ulicom. U 17 sati, uz stručnu pratnju, zavirili smo detaljnije u povijest Budimpešte. Obišli smo brojne znamenitosti poput čuvene zgrade Mađarskog parlamenta, bazilike sv. Stjepana, Trg heroja…, a s druge strane Dunava smo promatrali i slušali o slavnom Budimskom dvorcu.

WhatsApp Image 2017-04-30 at 18.52.51

Ubrzo je naše vrijeme kratkog bijega u inozemstvo došlo kraju pa smo se uputili prema našem Zagrebu, no čarolija Budimpešte će ostati u nama duže od jednog dana.

P.S. Projekt posjete stranim sveučilištima će se nastaviti te za bilo kakve prijedloge slobodno se javite voditeljima tima za Međunarodnu suradnju.

Marija Jakovčić i Žana Jukić