IMG-20180316-WA0003

Tim za Međunarodnu suradnju organizirao je studentsko putovanje u Belgiju na poziv Europske komisije gdje smo osim glavnog grada Bruxellesa posjetili još dva grada, Brugge i Gent.

U Bruxelles smo došli kasno navečer, a već sljedeći dan odlučili smo najprije posjetiti Europsku komisiju gdje nas je dočekala službenica za politiku Karen del Biondo i održala predavanje na temu “EU Development Cooperation Policy”.

IMG-20180315-WA0003

Zatim smo se uputili prema “suvremenom muzeju Europe”, Parlamentariumu. Ondje smo na originalan i zanimljiv način uz pomoć multimedijalnog vodiča doznali više o europskoj integraciji, radu Europskog parlamenta i načinima na koje se zastupnici suočavaju s izazovima današnjice. Nakon Parlamentariuma, posjetili smo Europski parlament gdje smo obišli vijećnicu i pogledali kratki video o instituciji koja zastupa sve građane Europske unije.

IMG-20180318-WA0005

Uzbudljiv dan završili smo večernjim izlaskom i opuštanjem u najpoznatijoj Bruxelleskoj pivnici Delirium Café.

Idući dan, posjetili smo Brugge i Gent. U Bruggeu nas je dočekao lokalni vodič Pascual koji nas je na zanimljiv način upoznao s poviješću i zanimljivostima ovog grada koji je, osim po čokoladi i pivi, poznat i po čipki, a još ga se naziva “Venecija sjevera” zbog brojnih kanala. Jedan je od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova, a njegova povijesna jezgra nalazi se na UNESCO-voj listi Svjetske kulturne baštine. Brugge je slikovit gradić koji nas je oduševio svojom prekrasnom arhitekturom.

20180316_150026

Na povratku u Bruxelles, svratili smo u Gent. Gent je popularni studentski i treći po veličini grad u Belgiji koji je, kao i Brugge bogat lijepom i očuvanom srednjovjekovnom arhitekturom. Ondje smo proveli večer šetajući se po gradskoj jezgri i razgledavajući znamenitosti.

IMG-20180316-WA0012

Treći dan, u Bruxellesu, posjetiti smo Atomium, 102 metra visoku skulpturu izgrađenu za potrebe Svjetske izložbe koja simbolizira strukturu atoma željeza. Nakon Atomiuma, slijedilo je slobodno vrijeme koje smo iskoristili za šetnju i razgledavanje centra grada. Ondje smo svratili do jednog od simbola glavnog grada, Manneken Pis-a. Posljednju večer proveli smo u studentskoj četvrti slaveći dan sv. Patrika.

20180315_205802

Iz Belgije smo se vratili puni dojmova i lijepih uspomena. Oduševila nas je svojom impresivnom arhitekturom, gastronomijom i raznovrsnošću jezika.

Lana Bradašić i Mihaela Rimac