Azija u Hrvatskoj

5.06.2018.
rsz_11dsc_0185

Zamislite da vam netko kaže da možete besplatno doživjeti kulturu Azije i iskusiti 5 zemalja u samo 5 dana? Upravo takav događaj organizirala je studentska udruga eSTUDENT i dovela Aziju u zagrebački Art Park i hostel Chillout od 30. svibnja do 3. lipnja. Ove godine na repertoaru su se našle Južna Koreja, Indija, Kina, Japan i Tajland čija su obilježja i kulture prikazane kroz pregršt predavanja i radionica.

Tokio, sushi, origami, haiku – to je Japan. Prvi dan projekta posvećen je upravo ovoj azijskoj državi s čijom nas je poviješću i kulturom, ali i svojim iskustvima upoznao Tonči Tadić. U Zemlji Izlazećeg Sunca riba se konzumira više nego bilo gdje drugdje u svijetu, čak više nego u Dalmaciji. Hrane nije nedostajalo i u Art Parku jer je na meniju bila tradicionalna japanska delicija- sushi, dok je radionicu izrade origamija, japanske vještine kreiranja modela od papira, vodio Božo Cicvarić.

 

U Južnu Koreju odveli su nas Krešimir i Tomislav Horvath iz Taekwondo kluba Maksimir koji su održali predavanje, ali i demonstrirali ovu korejsku borilačku vještinu koja se odlikuje nožnom tehnikom i brzinom. Njezino ime dolazi iz riječi Tae , što znači udariti nogom, Kwon, što znači udariti rukom i Do, što znači put. Nakon borilačkih vještina, održan je kviz opće kulture i znanja o Južnoj Koreji u kojem ste mogli doznati različite zanimljivosti o njoj. Za kraj putovanja po Južnoj Koreji, održana je radionica hangula, korejskog pisma koju je održao Mislav Perić (미슬 라프 페리치) .

rsz_1dsc_0213

Đirom po Art Parku, došli smo i do Indije. Gospodin Tomislav Klasnić održao je predavanje o  najstarijim indijskim zapisima – Vedama i njihovoj relevantnosti u životu suvremenog čovjeka. Nakon toga saznali smo nešto više o Ayurvedama, drevnom sustavu brige za zdravlje tijela, uma i duše koji je održao Mak Avdić, a za kraj je indijski ambasador, gospodin Pradeep Singh, rekao nešto više o jogi, njezinoj povijesti, svrsi i sadašnjosti. Program je dodatno upotpunjen zanimljivim putopisom Dore Damjanović, koja nam je prepričala sve zanimljivosti i avanture koje su je pratile kroz njeno tromjesečno putovanje u Indiji. Za vrijeme trajanja navedenih predavanja u Art parku se održavalo crtanje kanom kojem su se mogli pridružiti svi zainteresirani, a koje je vodila Filipa Sekulovski.

rsz_1dsc_0253

Kina je zemlja koja slavi dolazak proljeća kroz festival puštanja zmajeva. Iako nam na vrata već kuca ljeto, ipak smo kroz radionicu izrade zmajeva odlučili okušati se u ovoj drevnoj vještini. Radionicu izrade zmajeva – simbola moći i napretka, ali i priče za djecu vodila je Andrea Pleša. Nakon toga su uslijedila radionice tai chia pod vodstvom Jasminka Mikleca te kaligrafije i ceremonije čaja koje je okupljenima predstavila Iva Valentić. Osnove kineske narodne medicine pojasnila je Tatjana Oršolić. Naime, stari su Kinezi vjerovali da ljudskim tijelom teče životna energija qi. Kada je čovjek zdrav, životna sila qi je u stanju ravnoteže, a bolest nastupa tek kao rezultat poremećaja te ravnoteže. Antonija Putić upoznala nas je s avanturama i današnjim životom u Kini koja je tamo provela tri godine. Za kraj održane su radionice kineskog čvora i zodijaka pod vodstvom He Yanan te društvena igra Wei Qi koju je pojasnio Zvonko Bednjanec.

rsz_1dsc_0196

Za kraj tjedna, u posjet nam je došao Tajland. A kako se bolje relaksirati u nedjelju nego uz tajlandsku masažu. Stoga je održana i radionica osnova tajlandske masaže, u kojoj su sudionici naučili kako se opustiti koristeći tehnike akupresure, istezanja i pritisaka dlanovima, palčevima i laktovima. Potom je održana prezentacija putopisa spisateljice i putopiskinje Riane Petanjek koja je s posjetiteljima podijelila svoje doživljaje s Tajlanda i preporučila što bi svakako trebali posjetiti ako ih put jednom nanese u azijski, a ne hrvatski Tajland. Nakon poučnog predavanja, sav višak energije utrošen je u trening tajlandskog boksa koji su održali dečki i cure iz Zagreb Muaythai centra.

S Tajlandom je uspješno završen Tjedan Azije, projekt  čiji je cilj bio prikazati ljepote azijskih zemalja te kroz razna predavanja i radionice pružiti  posjetiteljima priliku da osjete, okuse, ali i vide čarolije Azije. Naravno ovaj projekt ne bi bio moguć bez partnera koji su podržali ovu ideju, a to su Konzulat Kraljevine Tajland i Veleposlanstvo Republike Indije.

Brigita Budimir